Telia använder (och lagrar?) trafikuppgifter

Snappar från forumet The Buyers Guide att Telia har nya ”Särkilda villkor” som gäller från och med 2010-01-01. Punkt 1.2 är spännande:

1.2 Utöver vad som anges i punkt 12.4 av de allmänna villkorensamtycker Kunden till att Telia får använda Kunduppgifter och Trafikuppgifter för att lämna Kunden information om andra företags varor och tjänster. Kunden kan återkalla samtycket när som helst genom skriftligt meddelande till Telia.

Jaha, så Telia ska börja ”använda” kundernas trafikuppgifter. Kanske även lagra? För det är nog ganska svårt att ”använda” något som inte på ett eller annat sätt är lagrat.

Signaturen PsiPhone ger ett informativt svar som jag copy-pejstar.

Det skulle göra det möjligt för Telia att använda Phorm (http://en.wikipedia.org/wiki/Phorm) eller annan liknande teknologi att övervaka ditt surfande och sedan sälja annonser baserat på ditt surf-mönster.
Det skulle också vara möjligt, rent tekniskt, att Telia byter ut annonser på de sidor som du besöker mot andra som är direkt riktade till dig. Hurvida det är förenligt med svensk lag eller om Telia ens tänkt detta vet jag inte.

Titta mer på wiki länken, vill du lyssna på en podcast så spana in Securty Now:
http://www.twit.tv/sn149 – ISP Privacy
http://www.twit.tv/sn151 – Frakking Phorm
http://www.twit.tv/sn153 – Bad Phorm

Och så en BBC länk:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7359024.stm

Ganska otrevliga saker detta.

De legala aspekterna på detta då? Sjätte kapitlet, sjätte paragrafen i lagen om elektronisk kommunikation ger oss följande.

6 § Trafikuppgifter som krävs för abonnentfakturering och betalning av avgifter för samtrafik får behandlas till dess att fordran är betald eller preskription inträtt och det inte längre lagligen går att göra invändningar mot faktureringen eller avgiften.

Om den som uppgifterna rör har samtyckt till det, får den som tillhandahåller en allmänt tillgänglig elektronisk kommunikationstjänst behandla de uppgifter som avses i 5 § för att marknadsföra elektroniska kommunikationstjänster eller för att tillhandahålla andra tjänster där uppgifterna behövs, i den utsträckning och under den tid som är nödvändig för tjänsten eller marknadsföringen. Ett samtycke kan när som helst återkallas.

Den som tillhandahåller en allmänt tillgänglig elektronisk kommunikationstjänst skall informera den uppgiften rör om vilken typ av trafikuppgifter som behandlas och hur länge uppgifterna behandlas för sådana ändamål som anges i första och andra stycket. Informationen skall lämnas innan samtycke inhämtas.

Vad gäller juridiken har Telia sitt på det torra. Fine. Då återstår det bara informera kunderna. Och det har Telia gjort. Ett snyggt brev har skickats ut. Låt se vad som står där.

Kundbrev från Telia

Kundbrev från Telia


”uppdateringen omfattar bland annat hur och vilka produkter vi informerar dig om samt förutsättningarna kring stängning av e-postkonton. ”

Lägg märke till två saker: 1. Användningen (och lagringen?) av trafikuppgifter nämns inte alls. 2. Ordvalet.  Det nya avtalet är en ”uppdatering” – precis som en uppdatering till Windows. Och uppdateringar brukar ju vara bra, eller hur?

Telia säljer avtalet som en förbättring när det är i själva verket är en kraftig försämring. Fult.

(Hos Henrik Alexandersson diskuterades en annan luring i Telias avtal. Det verkade som att Telia skulle förbjuda anonyma kontantkort. Telias kundtjänst dementerade.)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

5 svar

 1. Hi! I simply would like to offer you a huge thumbs up for your excellent information you’ve got right here on this post. I’ll be returning to your web site for more soon.

 2. Thanks for your personal marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you can be a
  great author. I will remember to bookmark your blog and will eventually come back in
  the foreseeable future. I want to encourage you
  to ultimately continue your great writing, have
  a nice weekend!

 3. Please let me know if you’re looking for a article writer for your site. You have some really great posts and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an email if interested. Cheers!

 4. does the va help with resumes

  Telia använder (och lagrar?) trafikuppgifter | Nils blogg

 5. casino machine a sous port leucate

  Telia använder (och lagrar?) trafikuppgifter | Nils blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: