Talmannen: Grönbete är synnerligt skäl till att avskaffa demokratin

Kammarsammanträdet som klubbade Lex Orwell ägde rum bara ett fåtal timmar efter att försvarsutskottets omarbetade lagförslag blivit färdigt. Hur kunde beslutet om allmän avlyssning tillåtas stressas fram på det vis som skedde? Talman Per Westerberg (m) bär delar av skulden.

Per Westerberg borde inte ha kallat kammaren till sammanträde kvällen den 18 juni. Det är redan fastställt. Men som vi alla vet blev sammanträdet av. Hur kunde det ske?

Enligt riksdagsordningen (SFS 1974:153) är det talmannen som kallar kammaren till sammanträde. Vid sammanträden gäller att ”kallelsen skall anslås i riksdagens lokaler senast klockan 18 dagen före sammanträdet och minst fjorton timmar i förväg”. Kallelsen kan dock anslås senare, ”om det finns synnerliga skäl”.

Talman Per Westerberg slingrar sig såklart runt spärren i riksdagsordningen genom att hänvisa till ”synnerliga skäl”. De synnerliga skäl som han hänvisar till är ”kammarens sammanträdesplan före sommaruppehållet”.

Trots att talmannen ska ”stå utanför det i snävare bemärkelse politiska riksdagsarbetetär” är han rörande överens med partikollegan och försvarsutskotters vice ordförande Rolf Gunnarsson (m) om att ”349 ledamöter som vill ut på grönbete” är ett synnerligt skäl till att avskaffa demokratin. Tyvärr tvingas jag konstatera att talman Per Westerberg i allra högsta grad är deltagare i det politiska fulspelet.

Per Westerberg

Videolänk

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: