Buss och burka

Busschauffören ville inte låta henne åka med för att hon bar burka. Nu är saken polisanmäld och han avstängd från att köra buss. (länk till artikel i Sydsvenskan)

Svetsaren bär mask för att sina ögon mot svetslågan. Hockeyspelaren bär hjälm och visir som skydd mot tacklingar och puckar. Gemensamt för dessa är att ansiktsmaskeringen har ett syfte att skydda mot fysisk skada, inte att maskera.

Burkabärarens maskering är till för att just maskera. Precis som rånarluvor och soldatens kamouflage-målning. Att burkan väcker obehag hos de flesta är fullt naturligt.

Jag måste säga att jag är på busschaufförens sida, i alla fall delvis. Burka är inget acceptablet klädesplagg som jag ser det. Maskering av ansiktet väcker obehagliga associationer hos de flesta, det borde burkabärarna förstå. Jag bryr mig inte ett skvatt om de som vill bära burka i hemmet. Men att dölja ansiktet genom att bära burka på stan tycker jag är ohyfsat. Ohyfsat helt enkelt eftersom det dolda ansiktet skapar obehag hos oss medmänniskor.

Annonser

8 svar

 1. De här kvinnorna kanske är TVUGNA att bära burka pga religion. Då finns det ju inte mycket man kan göra…
  Det spelar ingen roll om man har burka eller inte, alla borde få åka buss!

 2. Många tvingas säkert till burka. Men kvinnan i Sydsvenskan verkar bära burka frivilligt (tycker jag det verkar som efter att ha läst artiklarna, kan givetvis ha fel). Visst, bär burka, men att med sådan utstyrsel förvänta sig att i alla sammanhang bli 100% rättvist behandlad är orealistiskt.

 3. Detta handlar enbart om fördomar och det är ingenting som bör hindra en person från att till exempel få åka buss!

 4. Fördomar? Jag (och gissningsvis många andra) tycker helt enkelt det är obehagligt när folk döljer ansiktet i en miljö (exempelvis på en buss) där det inte finns någon uppenbar anledning att dölja ansiktet. Spelar ingen roll om ansiktet döljs av en burka eller en svetsmask, det är lika obehagligt vilket som.

 5. Klart som fan att burka borde förbjudas, det är för det första ett säkerhets skäl och lag att man inte får dölja sitt ansikte vid t ex demonstrationer. Så varför göra undantag för en religös grupp? Slöja tycker jag är helt okej det är deras ensak men burka, där går gränsen.
  Det står inte i koranen att man ska dölja ansiktet, det står inte änns att man ska dölja håret!

  ”Koranen föreskriver inte slöjan men nämner likväl att kvinnan bör klä sig anständigt”

  Ska en man med rånarluva få gå in på ICA och köpa lite mat om han känner för det? Det här är somsagt ett säkerhets skäl. Man ska inte få dölja sina ansikten utanför hemmet! Om det är männen som tvingar dom att ha det så får man fråga sig om man vill spendera sitt liv med den här mannen?

 6. DET BORDE VARA OLAGLIGT ATT BÄRA
  BURKA ELLER HUCKLE, FÖR JAG HATAR
  MUSLIMER OCH SVARTSKALLAR OCH
  NIGGERJÄVLAR, ZIGENAREJÄVLAR
  ÖVERHUVUDTAGET OCH MUSLIMERNA
  KAN TA SIN JÄVLA MUHAMMED PROFET
  OCH STOPPA OPP I RÖVEN.

 7. x x x x x x
  x x
  x x
  x x x x x x x x x
  x x
  x x
  x x x x x x

 8. SVERIGE FÖR SVENSKARNA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: